Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

5 Mayıs 2011 Perşembe

Hafta 5-6


WEB 2.0 nedir?
 
   O’Reilly Media tarafından 2004‘de kullanılmaya başlayan bir sözcüktür ve ikinci nesil internet hizmetlerini – toplumsal iletişim sitelerini, vikileriiletişim araçlarını,folksonomileri- yani internet kullanıcılarının ortaklaşa ve paylaşarak yarattığı sistemi tanımlar. Kelimenin tam anlamı tartışmaya açıktır, Tim Berners-Lee gibi teknoloji uzmanları da kelimenin manasını sorgulamıştır.
Tim O’Reilly‘e göre Web 2.0′ın kısmen tanımı şöyledir:
“Web 2.0 bilgisayar endüstrisinde internetin bir düzlem olarak ilerlemesiyle bir işletme devrimi ve bu düzlemin kurallarını başarı için anlamaya çalışmaktır. Bu kurallar arasında başlıcası şudur: Ağ etkilerini daha çok insanın kullanabilmesi için programlar kurmak.”
Bu vesile ile basit bir dille, Web 2.0 VikipediYoutubeMSNICQEkşi Sözlük, arkadaşlık siteleri vb. gibi kullanıcıların diğer kullanıcılar için ziyaret ettikleri İnternet siteleri veya kullandıkları programlardır.
Kısaca özetlersek yukarıda da yazıldığı gibi Web 2.0 İnterneti sizin kontrol etmeniz demektir;
Mesela WebCam’inizi alıyorsunuz evde bişiler çekiyorsunuz yada HD kameranızla kendi kendinize bir klip yapıyorsunuz sonra Youtube ‘ye gönderiyorsunuz… Yani kuralları siz koyuyorsunuz diyebilirim. Bunlardan en meşhur olanı Eksisözlük Vikipedia youtube örneklerini verebiliriz tabiki…
Vikipedia‘nın içeriğini herkes biliyordur oraya üye olursunuz bir yazınız vardır bilimsel eğlence yada tanıtım bilgi amaçlı herhangi birşey olabilir kayıt edip çıktığınızda artık oradaki yazı tüm insanlara açılıyor… Herkesin kendine ait yazıları resimleri videoları…
Önceleri hatırlarsanız nasıldı ? Web 2.0 dan önce site sahibi yazar site sahibi eklerdi. Güncellenmeyen yüzbinlerce HTML sitesi vardı. Şimdi ise ortalık Youtube kopyalarıEksisözlüktarzındaki sitelerle ve Vikipediagibi ansiklopedik fakat site sahibine ait değilde kullanıcılara ait içeriklerle dolmaya başladı. İnterneti kendi özgürlüğümüzle idare etmeye başladık…
Web’in geçmişi ve geleceği hakkında neler söylenebilir?
bu sene izlenmesi ve dikkat edilmesi gereken, yükselişe geçecek trendler ve noktalara dikkat çekilmiş. Bunlar şüphesiz ülkemiz için de geçerli. İşte bu trendler:
İnternet heryerden ulaşılabilir olacak: 3g nin gelmesi, internet bağlantı ücretlerinin ucuzlaması ile internet gerçekten de heryerden ulaşılabilir durumda. Standart bir vodafone kullanıcısı olarak çok rahat cep telefonumla her yerden internete girebiliyorum ve bu bana sms ücreti kadar bile yansımıyor.
İnternete ulaşım sadece bilgisayarlarla olmayacak: Bu zaten çoktan olan birşey. Artık netbooklar, el üstü bilgisayarlar ve dokunmatik ekranlı akıllı cep telefonları moda. Web girişimleri de bu akımı dikkate almak zorunda ve alıyor. Bir çok blogcu web sitesini mobil uyumlu duruma getirmiş durumda. Küçük bir blog olan teknozatı bile cep telefonlarından binlerce ziyaretçisi var (aylık).
Web medya merkezli olacak: Yazmaya tweetlemeye, bloglamaya devam edeceğiz ama medya içerikli uygulamalar daha bir önplana çıkacak. Youtube, hulu, farmville gibi…
Sosyal medya internetin en büyük bileşeni olacak: Facebook, twitter gibi sosyal medya devleri daha da büyüyecek ve internete hakim olacak.

Web 2.0 uygulamaları ve ürünleri nelerdir?

İnternetteki birçok site web 2.0’ın bir uygulaması ve ürünüdür.Örneğin facebook.com,
Twitter.com, edebiyatdefteri.com, gmail.com, izlesene.com gibi birçok uygulaması ve ürünü vardır.
Box.NetBox.net, güzel bir alanadına sahip olmasının dışında şahane bir web uygulamasının da ev sahibi. İlk beta zamanlarında üye olmamdan dolayı bana 5gb alanı bedava olarak sunsa da, yeni üye olacaklara sırtını çevirmiyor ve 1gb bedava alan veriyor. Bu alanı istediğiniz türden dosyalarla doldurabiliyor, arkadaşlarınızla paylaşabiliyorsunuz. İsterseniz ek uygulamalarıyla web sitenizden dosyaları listeletebiliyorsunuz.
GMailFazla bir söze gerek yok sanırım. Eskiden bir The Bat! kullanıcısı olarak, artık herşeyimi Gmail üzerinden yapıyorum. Öyle ki, Gmail uzantılı olmayan e-posta adreslerimi bile ona yönlendirdim!
Google DocsGoogle'ın bir diğer hizmeti de Docs. Word, Excel ve Powerpoint belgelerinizi çevirimiçi olarak düzenlemenize, saklamanıza ve paylaşmanıza yardımcı oluyor. Gerçek bir Office kullanıcısı olmasam da, gerektiğinde işlemlerimi bu servis yardımıyla sürdürüyorum.

Last.fmEskilerin Audioscrobbler'ı, şimdilerin Last.fm'i benim bile unuttuğum bir şekilde, radyo gibi size beğeneceğiniz türde müzik dinleme şansını veriyor. Sabahtan koyuyorum, akşama kadar açık.
FlickrHenüz paylaşacak videolar üretmesem de, yeni aldığım fotoğraf makinesiyle seneler önce açtığım Flickr hesabımı doldurmayı düşünüyorum. ı alınca da YouTube'ın aksine tercihim Vimeo'dan yana olacak. DailyMotion ise bir konu hakkında aradığım videoları bana doyurucu bir şekilde getiriyor. 5min ise, nasıl yapılır türü videolar için tek geçtiğim sitelerden birisi.
BuzlaMasaüstü programım FeedDemon'a satılmasaydı belki hala onu kullanıyor olabilirdim. Ancak artık Buzla'yı tercih ediyorum. Hem görünüş olarak, hem de kullanım kolaylığından dolayı beni yeterince tatmin ediyor.
Remember the milkUnutkanlık konusunda rekor kıran bir insan olarak, Remember The Milk (Sütü unutma) her türlü hatırlamak istediğim şeyi, hiç aksatmadan bana hatırlatabiliyor. Üstelik sitesinden takip etmeme bile gerek yok, bana e-posta gönderiyor.

                         Sosyal Paylaşım nedir?

Değerli Sosyal Türk misafirlerim bu başlığımızda geçtiğimiz günlerde bir arkadaşım tarafından yayınlanan Sosyal Paylaşım Neden Önemlidir başlıklı yazıyı paylaşacağım.
Geçmişten günümüze baktığımız zaman gerek yaşadığımız merkezlerde gerekse mensubu bulunduğumuz din veya inançlar gereği toplum paylaşımlarına büyük ölçüde önem verilmiştir.
Bu nedende dolayıdır ki anne ve babalarımızdan gördüklerimiz kadarıyla onlarında anne ve babalarından görüp duydukları kadarıyla sürekli olarak toplumsal kaynaşma ve dayanışma olmaktadır..
Her ne kadar günümüzde bu paylaşım ve kardeşlik duyguları en az seviyelere inmiş olsa da halen ülkemizde kardeşliğin haliyle toplumsal dayanışmanın sürdürüldüğü yerler olmaktadır..
Elbetteki bu dayanışmanın azalması hem ülkenin geleciği adına hemde gelecek nesillerin yarınlara güzel bakması adına olumsuz sonuçlar doğuracaktır. Kaldı ki örneklerini Avrupa ve sair ülkelerde görmek mümkündür. Günümüze yakın zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre Avrupa’daki bırakın toplumsal dayanışmayı aile içi saygının dahi kalmadığını görmek mümkündür..
Asıl anlatmak istediğimiz ise toplumsal dayanışmanın önemidir?
Değerli arkadaşlar toplumsal dayanışmanımn olduğu yerlerde görülüyor ki birlikte ve beraberelik bulunmaktadır.
Yani dayanışmanın olduğu yerlerde elbetteki düzen ve intizam bulunmaktadır..
DEğerli arkadaşlar gelecek nesillerimizin daha sağlıklı ve güvenli bir şekilde geleceğe ilerlemesini istiyorsak toplumsal dayanışmanın ve kardeşliğin temellerini iyi bir şekilde atmamız gerekmektedir..
konuyla ilgili daha çok şey yazmak isterdim ama gerek zamanın kısıtlı olması gerekse elektriklerin şu anda kesik durumda olması söylemek istediklerimizi elimizden alarak burada kesmemize neden oluyor.

deliciousDelicious sitesi nedir? Ne amaçla kullanılır?

del.icio.us kısaca sık kullandığımız siteleri kategoriler (tags – etiket) ekleyerek arşivleyebildiğimiz, açııklamalar yazabildiğimiz ve paylaşabildiğimiz bir web2 ortamı. Ben del.icio.us ve benzeri yer imlerimizi paylaşmaya ve arşivlemeye yarayan sitelerin Türkiyede çok kullanılmadığını düşündüğüm için bu servisin ne olduğunu, nasıl işlediğini, faydalarını yazacağım, ve bu makalemde del.icio.us’u yazacağım çünkü bu tür sitelerin en profesyonel ve bana göre en kullanışlı olanı del.icio.us.
del.icio.us kullanmaya başladığınızda buna alışıp internet kullanım biçiminizin nasıl değiştirğini, bağımlılık yaptığını göreceksiniz, aslında çok basit bi mantığı var sık kullanılanlarınıza eklemek istediginiz siteyi sadece kaydetmekle kalmıyor aynı zamanda tag (etiket) liyosunuzda bu sayede istediğiniz sayfaya çok daha kolay ulaşabiliyorsunuz bu sık kullanılanlar siz aksini belirtmedikçe sizin profilinize giren biri tarafından görülebiliyor.del.icio.us aynı zamanda bi sosyal ağ, arkadaşlarınızı siteye davet edip onların sık kullanılanlarınıda görme takip etme şansınız var. Bunun yanında yer imlerinizi blogunuzda/sitenizde teşhir etme imkanınada sahipsiniz.
Del.icio.us yahoo tarafından sağlanan bir sık kullanılan koleksiyonudur. Herkese açıktır. del.icio.us ile sık kullandığınız linkleri, makaleleri, blogları müzikleri saklayabilir ve herhangi bir bilgisayardan ulaşabilirisiniz. aynı zamanda sık kullanımlarınızı paylaşabildiğiniz bir sitedir. Site adresi http://del.icio.us/ ayrıntılı bilgi için :http://del.icio.us/about/
Kullanılmasını şiddetle, kazma kürekle tavsiye ettiğim kullandıkça internet kullanım biçiminizi kökten değiştirecek olan bu servisteki benim sayfam burada. Ve bu blogda tehşir etttiğim kısımda burada.
Bağlantılar;
Benzer siteler;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder