Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

5 Mayıs 2011 Perşembe

Hafta 1 :

Konu : Bilgisayar ağları, türleri ve yapıları, ağda kaynak paylaşımı
Bilgisayar ağlarının tanımı
Bilgisayarların birbirleriyle haberleşmeleri, birbirlerine veri aktarmaları için genellikle bir kablo kullanılarak aralarında kurulan bağlantıyla oluşturulan bütün, ağ olarak isimlendirilir. Bir ağdaki veri iletim kapasitesini genellikle bilgisayarları bağlamak için kullanılan araç belirler.Ağlar büyüklüklerine göre temelde LAN ve WAN olmak üzere ikiye ayrılırlar. Bir bina içindeki bilgisayarların bağlanmasıyla veya mesela bir üniversite kampüsündeki yan yana yer alan binalardaki bilgisayarların bağlanmasıyla oluşturulan ağlar yerel bölge ağları (LAN= Local Area Networks) olarak isimlendirilir. Coğrafi olarak birbirinden uzak bilgisayarların bağlanması ile oluşturulan ağlar ise geniş alan ağları (WAN= Wide Area Networks) olarak adlandırılır.
Bilgisayar ağları niçin kullanılır?
Şirketler İçin Kullanım Amaçları
(1) Kaynak Paylaşım: Şirket personelinin ve kaynağın bulunduğu coğrafi konuma ve aralarındaki uzaklığa bağlı olmaksızın, şirket personelinin kaynaklara erişebilmesi amaçlanır.
(2) Yüksek Güvenirlik: Alternatif donanım olanağı yarattığı için donanımlardan birinin bozulması durumunda, diğer donanımlarının bozulanın görevini üstlenmeleri, sistem performansının düşmesine karşılık, sistem güvenilirliğini artırır.
(3) Para Tasarrufu: Küçük bilgisayarların fiyat/performans oranları büyüklere oranla daha düşük değerdedir; daha iyidir. Anaçatı bilgisayarları, PC’lere oranla on kat hızlı olabilirler, ancak fiyatları çok daha fazla olur. Bu nedenle tasarımcılar PC’lerden oluşan sistemler tasarlamaya yönelmişlerdir.
(4) Ölçeklenebilirlik: Ağın haberleşme yükü arttıkça, sisteme istemciler ekleyerek sistem performansını arttırabilme yeteneği olarak tanımlanan ölçeklenebilirlik, bilgisayar ağının kullanım amaçlarından biridir.
(5) Haberleşme Ortamı: Bilgisayar ağları, aynı şirketin uzak birimlerinde çalışan kullanıcılar arasında haberleşme olanağı sağlar. Kullanıcılar aynı belge üzerinde işlem yapabilirler ve birbirlerine mesaj gönderebilirler.
(6) Elektronik Ticaret: Internet üzerinden ürün tanıtımı ve satışı sağlar. Bu uygulamaya kısaca e-ticaret denir.

Kişisel Kullanım Amaçları
Bilgisayar ağları ile evlere hizmet verilmesi 1990’dan sonra başlamıştır ve şu amaçlara yöneliktir.
(1) Uzaktaki Bilgiye Erişmek: Bu alandaki uygulamalar, banka ve yatırım hesapları işlemlerinin evden yürütülmesi, katalog incelemesi ve evden sipariş verilmesi, günlük gazetelerin PC’lere yüklenmesi ya da yazıcılardan döktürülmesi ve hemen hemen her konudaki (iş, sanat, bilim, sağlık, seyahat, spor, hobiler vs.) gibi sistemlere erişilmesi şeklinde sıralanabilir
 (2) Kullanıcılar Arasında Haberleşme: Bu alandaki en yaygın uygulama elektronik postadır. Gerçek zamanlı bir e-posta ile birçok kullanıcının, konferans görüşmesi şeklinde toplantı yapması da mümkündür. Sohbet odaları, bu uygulamaya verebileceğimiz en yaygın örnektir.
(3) Etkileşimli Eğlence: Talep üzerine video hizmeti, çok kişi ile oynanan gerçek zaman benzetim oyunları, hayali ortamlarda geçen hayali oyunlar vs. uygulamalar yapılır.

Türleri nelerdir ?
LAN (Local Area Network): Yerel ağ sistemidir. 
Peer-To-Peer Network : Bu tamamen yerel ağ sistemi içerisinde yer alan bir ağ yapısı biçimidir. Bilgisayarların bir grup içerisinde birbirini görmesi ve kaynakları paylaşması esasına dayanır.
MAN (Metropolitan /Middle Area Network) : Orta ölçekli ağ sistemidir. 
WAN (Wide Area Network) : Geniş kapsamlı ağ sistemidir.

Yapıları nelerdir?
Ağ Topoloji Türleri :
1.Doğrusal Topoloji : Bir kablo yol olarak düşünülürse,bu yol üzerindeki her bir durak ağda bir düğümü temsil etmektedir.Bu tek kabloya segment (bölüm) denir.

2.Halka Topoloji : IBM tarafından geliştirilmiştir. Mantıksal olarak bir daire şeklinde tüm düğümlerin birbirine bağlanmasıdır

3.Yıldız Topoloji : Tüm düğümlerin ortak bir merkeze (örneğin;switch) bağlanmasıdır.Okullardaki gibi.

4.Ağaç Topoloji : Genellikle yıldız topolojisindeki ağları birbirine bağlamak için kullanılır.Böylece ağlar büyütülebilir.Hiyerarşik yapıdaki ağlar için kullanılır.

5.Karmaşık (Mesh) Topoloji : Gerçek  Mesh topolojide tüm düğümlerağ içerisinde birbirine bağlıdır.Daha çok WAN’da kullanılır.LAN’da kullanıldığında tüm düğümlerin birbirine mutlaka bağlı olması gerekmez.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder